Saturday, April 16, 2011

Setiap Hari Mesti Belanje RM 1.50

Salam,

Nak share satu resipi laa sebab noie suke makan desert dessert ni yang berharga RM1.50 di koop Kolej Matrikulasi S******* ni. Dessert tok tambah berat badan kalo tak control makannye. Hoho.

Puding karamel yang cam heaven. Huhu.

Bahan-bahan yang perlu ade nak wat Puding Karamel

  • 400cc(400ml) susu segar/susu cair
  • 5 sudu besar gula halus
  • 3 biji telur- pada suhu bilik
  • 2 biji telur kuning-pada suhu bilik
  • 2-3 titik esen vanila
  • [ KARaMEL ]
  • 5 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air

Cara-cara nak wat Puding Karamel

  1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
  2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
  3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
  4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
  6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
  7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
  8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais dan boleh dimakan bersama family.
p/s: kalo sape2 da wat puding ni ajak noie datang umah aw. Noie akan sedaya upaya tok abeskannye. Padahal noie memang boleh abes an. Haha.

Selamat mencube!! ngeng~

No comments:

Post a Comment